Crema di ceci e spinaci

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Crema di ceci velocissima e gustosissima! Avete difficoltà a far mangiare le verdure o i legumi ai vostri bambini? Questa crema di ceci e spinaci sarà loro irresistibile. Testato su diversi bimbi: un successone!

Le proprietà: i ceci sono legumi molto leggeri da digerire, pertanto questa ricetta, ricca di fibre, elementi come il ferro, e proteine vegetali, favorisce il peso salute tramite un maggior transito intestinale, favorisce la reidratazione a seguito di stati febbrili essendo una crema; abbassa il tenore di colesterolo, glicemia e grassi totali e quindi è ancora una volta un’ottima alternativa alla carne, che invece è fonte di colesterolo.

2013-04-12 22.08.04

Ingredienti per 6 porzioni (290-420 Kcal a porzione):

  • 700-800g di ceci già lessati (700-960 Kcal)
  • 200-300g di spinaci (40-90 Kcal)
  • 1-3 porri o 1-2 cipolle medie (20-40 Kcal)
  • un cucchiaio di olio (10 Kcal)
  • 15-20 fette di pane integrale (670-1120 Kcal)
  • 40g di burro vegetale (300 Kcal)
  • 1-2 spicchi di aglio oppure erbe aromatiche miste
  • 15g di prezzemolo fresco (facoltativo)

E’ più laborioso preparare le bruschette (delle quali non farete più a meno) che la crema in sé, per cui:

  1. Prendiamo le fette di pane e incominciamo a tostarle. Prepariamo il burro aromatizzato come segue: tritiamo molto finemente l’aglio e il prezzemolo e uniamoli al burro in un piccolo contenitore da burro. Spalmare le bruschette con il burro aromatizzato, quando ancora sono calde.
  2. Durante questo processo, avremo il tempo di affettare i porri o le cipolle a rondelle sottili. Mettiamole a rosolare in una casseruola con il cucchiaio di olio e un cucchiaio di acqua. Copriamo e lasciamo dorare.
  3. Aggiungiamo gli spinaci, facciamoli saltare per 2 minuti o finché non saranno scongelati. Aggiungiamo anche i ceci scolati, saliamo, lasciamo insaporire per 2-5 minuti e spegnere.
  4. Mettere da parte un quarto degli spinaci e ceci saltati. Frullate il resto, separando dall’eventuale acqua di cottura e, se necessario, aggiungete l’acqua di cottura mentre frullate finché sarà cremoso. E’ importante togliere l’acqua di cottura prima e reintrodurla dopo altrimenti i ceci non diverranno facilmente crema!
  5. Disporre nei piatti: un paio di mestoli di crema e un piccolo mestolo di ceci e spinaci interi. Servire ancora caldo con le bruschette aromatizzate.

Se lo preferiamo, invece che il trito di aglio e prezzemolo, usiamo semplicemente le erbe aromatiche secche di cui disponiamo in casa: il sapore sarà meno ricco (alcuni lo preferiranno) e, se dovesse avanzare, questo burro aromatizzato non andrà a male. Un ottimo avanzo per arricchire le nostre bruschette in futuro!

A cura di Dott.ssa Silvia Marcone

ENGLISH VERSION

Real quick and delicious garbanzo beans soup! Do you struggle with making veggies for your kids at the point that smoothies are the only way to make them eat veggies? This is the perfect recipe. Tested on several kids: always successful! (irresistible even for grown ups!)

Properties: garbanzo beans are easy to digest so this fit-for-evryone dish, rich with fibers, elements like iron, and vegetable proteins, produces the healthy weight through a better bowel movement, lowering cholesterol, glycemia and total blood fats. It also reduces dehydratation after having been on a fever.

Ingredients for 6 portions:

  • 700-800g of pre cooked garbanzo beans
  • 200-300g di spinaches
  • 1-2 medium onions or leeks
  • a spoon of olive oil
  • 15-20 slices of bread (better if italian wholewheat bread)
  • 40g of vegetable butter (non hydrogenated)
  • 1-2 garlic cloves or mixed culinary herbs
  • 15g of fresh parsley (if using garlic cloves)

Most of effort will go on preparing bruschette (which you’ll never regret) so you first:

  1. Toast the bread. I personally prefer to use a pan instead of a toaster. Prepare your butter sour spread: finely grind garlic and parsley (or else culinary herbs you have in your house) and mix it with the butter in a closable container (you can prepare more garlic butter than you need and re use when needed). Spread it on bruschette when they’re still hot.
  2. During this process, you’ll have the time to finely slice onions. Stir them in a casserole with olive oil and a bit of water (so the olive oil won’t ruin).
  3. Add up spinaches, and stir for 2 minutes or more. Keeping the can water or the broth, drain the garbanzo beans and add them to the casserole, put salt in, keep stirring for other 2-5 minutes, turn off the heat.
  4. Take out of the casserole a quarter of what it contains (4-5 spoonfuls). Smoothe the rest of it, previously taking out the liquid part, if present. If (or better say, when) necessary slowly add the liquid part just taken out and/or the garbanzo broth, till you have a perfect smoothie. It’s important to take out liquids and add them right after, especially if you are not using an kitchen robot! You basically need to add them only after you see that the mixer won’t be able to do a better job in smoothing even if you keep using it.
  5. Prepare each dish as follows: lay a couple of scoops of this smoothie and a scoop of garbanzo and spinaches you kept aside. Serve hot with the bruschette.

Using a dried culinary herb mix allows you to have bruschette with a less strong taste (some may prefer it) and you can store it out of fridge, without worrying of going bad. A perfect time saver to prepare quick savoury snacks or enrich other dishes!

by Dr Silvia Marcone, dietitian

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