I ravioli della nonna vegana

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Potrete sentire qualcuno dire “poveri nipoti della prossima generazione con tutte ste nonne vegane!” ma è davvero così? Vi siete mai chiesti cosa nasconde in dispensa una dietista a cui mancano i ravioli della sua nonna? Come sempre, niente imitazioni light scadenti, e non temete di fronte alla presenza del tofu! Mangiato a crudo e scondito, il tofu farebbe ribrezzo persino al vegano più incallito ma si tratta di un’ingrediente molto versatile e prezioso! Per approfondimenti sui benefici del tofu vi rimando al mio articolo. Parliamo invece della maggiorana: sapevate che è ricca di Vitamina C e concorre a combattere tosse e raffreddore? E’ anche indicata per stati d’ansia, emicrania e insonnia, oltre a stimolare la digestione.

Ravioli al tofu

Ingredienti per 4 persone:

  • 150 gr di farina mista (bianca e integrale)
  • 1 cucchiaio di olio
  • 1/2 cucchiaino di sale integrale
  • acqua q.b.

Per il ripieno:

  • 1 panetto di tofu da 125gr
  • 60-70 gr di philadelphia vegetale o Lo Spalmabile® Valsoia
  • 2 cucchiai di germe di grano (reperibile nei negozi bio)
  • 1 cucchiaio di lievito alimentare in scaglie (rep. nei negozi bio)
  • maggiorana q.b.

Procedimento:

  1. Preparare l’impasto per i ravioli, mescolando e impastando gli ingredienti per l’impasto, lasciar riposare coprendo.
  2. Preparare il ripieno: tritare finemente in un mixer o un robot da cucina i 2 cucchiai di germe di grano ed 1 cucchiaio di lievito in scaglie, aggiungere il tofu e tritare, aggiungere il philadelphia continuare a tritare per amalgamare, aggiungere la maggiorana q.b. e mescolare.
  3. Preparare i ravioli come la nonna o la mamma vi ha insegnato! Da una noce di impasto stendere una sfoglia sottile (8-10 cm x 30-40 cm), disporvi in maniera regolare una nocciola o più di ripieno, inumidire con le dita attorno al ripieno, coprire con la sfoglia ripiegandola su sé stessa, tagliare i bordi con un coltello da burro (la nonna avrebbe ovviamente usato la rondella a zig zag) a forma di mezza luna o di rettangolo. In tutto il processo premere bene la sfoglia in modo che rimanga meno aria possibile all’interno del raviolo. Se un po’ di ripieno va a sporcare il bordo di pasta del raviolo, il raviolo si aprirà durante la cottura, quindi fate attenzione.
Ravioli di tofu

Eccoli accompagnati con i funghi cardoncelli

E nel caso vi chiedeste quale sarà l’aspetto di una nonna vegana…

Vegana 70enne

Chiedetemi l’età…

…a voi commenti! 🙂

A cura della d.ssa Silvia Marcone

If you never heard about it, in Italy you could easily find facebook posts stating “I feel sorry for tomorrow’s grandchildren with all these future vegan grandmas”. A grandma’s love is not measured on food she offers, you may say. Italians would greatly disagree on this. Right or not, an italian dietitian found a way to not miss her grandma’s worldwide famous homemade Ravioli (with all the foreing people she fed! All the food love she spread would make her close to Mother Teresa). However, keep calm italians: no lame imitations, not even if tofu is on the ingredient’s list! And you’ll eat with the same lightheart as if you’re eating a healty meal as it is whole pasta with tofu! Tofu is well known for its lowering cholesterol properties, vegetal proteins and phytoestrogens (this last one is the reason why sometimes nutritionists or physitians take tofu and other soy sources out of a diet: it’s due to their hormonal effects, but normally it’s all about a healthy hormonal effect, that reduces breast cancer risks). Talking of another ingredient, majoram, we have a good source of Vit C and other flu fighting properties, a hand more against anxiety, migrane and insomnia, and a digestive.

Vegan ravioli

Ingredients for the dough per 4 portions:

  • 3/5 cup of flour (mixing white flour and whole flour)
  • 1 spoon of oil
  • 1/2 teaspoon of whole salt
  • water as needed

For the filling:

  • 1 block of tofu (125gr or 1/2 cup)
  • 2 or 2.4 oz of vegan cream cheese
  • 2 spoons of raw wheat germ
  • 1 spoon of nutritional yeast flakes
  • majioram as needed

Proceeding:

  1. Mix ingredients for the dough, cover with a towel and let rest, even for an hour if possible.
  2. Prepare the filling: using a mixer or a kitchen robot, mince as finely as possible the 2 tablespoons of wheat germ and the spoon of nutritional yeast flakes, add tofu and mince again, add cream cheese and mix, add and keep adding majoram till it will look like a fair ratio of colors similar to a seasoned greek cheese or a caesar dressing (which never really was italian, you have to know this once for all).
  3. Prepare your ravioli the italian grandma’s way: take a knob of dough and roll out a phillo dough (3-4 inches x 10-15 inches), put a small knot of filling (helping yourself with a teaspoon) every 1-2 inches following the ideal center line of your phillo; wet your fingers to wet the edges of phillo dough (where you want the phillo dough to attach with itself, and you want this happening properly!); fold your phillo in half, covering the filling and cut the surplus phillo around the filling, leaving 1 inch of space at least (you can reuse the phillo dough in excess for your next ravioli). During the whole process, press properly the phillo dough around the filling so air wont stay stuck inside your ravoli. If a bit of filling falls on the edges or out, that raviolo will most probably open up during boiling so watch out not to make it happen!
Ravioli di tofu

Served with cardoncelli mushrooms

Are you wondering how a vegan grandma looks like?

Vegana 70enne

Ask me my age…

Buon appetito!

By Dr. Silvia Marcone, dietitian

2 risposte a I ravioli della nonna vegana

  1. Hi, I read your blog regularly. Your humoristic
    style is awesome, keep up the good work!

    • Dott.ssa Silvia Marcone scrive:

      Thank you very much! I’m very glad to ear someone’s appreciation. Eating and health should never be matters of stress. Due to personal responsabilities I’m not being so regular anymore but many many recipes are in store. Keep tuned! 🙂