Maionese vegetale

SCROLL DOWN FOR THE ENGLISH VERSION

Ricetta semplicissima e di sicura riuscita! Avrete bisogno solo di un frullatore ad immersione e alcuni pochi ingredienti sempre presenti in una dispensa salutare. Questa maionese è totalmente vegetale e quindi non necessita di uova: è dunque priva di colesterolo, non si è a rischio di salmonellosi ed è più digeribile e meno calorica della maionese tradizionale.

2014-02-05 20.15.42

Ingredienti per 1 dose di maionese vegetale:

  • 100ml di latte di soia vegetale non dolcificato o meglio ancora panna vegetale (io preferisco un mix dei due, solo latte ha poco sapore intenso, solo panna ha una nota acida di troppo)
  • 1/4 di limone
  • curcuma q.b.
  • sale q.b.
  • olio di semi di girasole q.b. (preferibilmente spremuto a freddo)
  1. Versare nel bicchiere del frullatore ad immersione il latte di soia, metà del succo del quarto di limone, una spolverata di curcuma e 2-3 pizzichi di sale.
  2. Frullare il tutto e cominciare ad aggiungere l’olio a poco a poco o a filo.
  3. Continuare a versare l’olio, frullando alla massima potenza, aggiustando di sale, il resto del succo di limone e spolveratine di curcuma. Tener presente che: la curcuma serve principalmente per il colore ma meglio aggiungerla prima del sale, l’olio per addensare (meno è meglio è) mentre il sale e il limone hanno il maggior ruolo, assieme al latte, per una maionese vegetale perfetta.
  4. La maionese sarà pronta nel momento in cui aderisce al cucchiaio come una normale maionese. Leccare il cucchiaio! 🙂

A cura di Dott.ssa Silvia Marcone

maionese vegetale

Simplest recipe and of sure success! You’ll only need a handblender and a few ingredients you usually have in a ‘healthy’ cupboard. This mayonnaise is totally animal free (no eggs, no other dairy products) so it doesn’t contain cholesterol, salmonella bacteria, and it’s easier to digest and with less calories than traditional mayo.

Ingredients for a big jar of veg mayo:

  • 1/3 or 1/2 cup of soy milk or veg thick cream (not sweetened) (I prefer a mix of both: only milk is not savoury enough, only cream will come a bit too sour)
  • 1/4 of a lemon
  • curcuma (tumeric) as needed
  • salt to the taste
  • sunflower seeds oil as needed (better if cold-pressed)
  1. Before you start, keep in mind that rare but existent brands of soy milk or veg cream won’t be able to thicken the mayo. Don’t be scared to try it out – even if mayo is not thickened, you’ll use it anyway!
  2. Pour milk or cream in the handblender plastic glass, half of 1/4 lemon juice, a sprinkle of curcuma and 2 or 3 pinches of salt.
  3. Blend while slowly (or flush) adding the sunflower seed oil.
  4. Continue to add oil, blending to the maximum speed, till it thickens, seasoning with salt, curcuma and remaining lemon juice to taste. Keep in mind that: curcuma is mainly for the color, but better add it before salt, oil is for thickening (the less the better) while salt and lemon play the main role along with milk for the best outcome of taste. Season correctly before thickens makes a better mix of ingredients. At this point if you add much oil (you’ll know it by the taste of almost-only-oil in your mouth), and still it doesn’t thicken, two are the cases: you either accidentally poured suddenly too much oil so the ratio milk/oil is not good anymore, or your milk brand is not the right one. No worries and try slowly adding milk again, it will probably thicken or at leaste you’ll have less oil/milk.
  5. Mayo will be done when is thick enough to stay still on a upside down spoon. Lick the spoon and don’t feel too guilty! 🙂

By Dietitian Silvia Marcone

I commenti sono chiusi.